Oldal kiválasztása


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kitüntetéseket és elismerő okleveleket adományozott az idén húszéves Magyar Katolikus Rádió több munkatársának elismerésül az egyházi médiában végzett szolgálatukért. Az ünnepélyes átadásra május 15-én került sor Budapesten, az MKPK székházában.

Az ünnepségen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója; Tóth Tamás, az MKPK titkára; valamint Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese és a rádió munkatársai.

Erdő Péter bíboros köszöntőjében emlékeztetett, húsz évvel ezelőtt küzdelmek és sok egyeztetés előzte meg a rádió indulását, de abban mindenki egyetértett, hogy a katolikus üzenetnek rádió útján is el kell jutnia minél több emberhez magyar nyelven.

Katolikus rádióadó ma a Kárpát-medencében nem egy van – feltehetjük a kérdést: mi a Magyar Katolikus Rádió sajátossága? Erdő Péter úgy fogalmazott: nem csupán hitéleti, de széles spektrumú kulturális műsorokat is ajánl a rádió. Láthatjuk, még a kultúrát is lehet többféleképpen értelmezni, de a Magyar Katolikus Rádió kiegyensúlyozottnak, nyugodt hangvételűnek, értékorientáltnak bizonyult e tekintetben is.

A bíboros felidézte, a covidjárvány idején lehetőséget kapott, hogy a rádióban mindennap rövid kommentárt fűzzön az aznapi evangéliumhoz, és öröm volt számára nem csak az, hogy személyesen hozzászólhatott a bibliai szövegekhez, de az is, hogy így tarthatta a kapcsolatot a hívő közösséggel. „Köszönöm a szolgálatot, amit immár húsz éve szívvel és hozzáértéssel végeznek” – zárta köszöntőjét Erdő Péter.

Most az évforduló ad okot a találkozásra, de milyen jó lenne máskor is újra és újra találkozni, hogy mérleget vessünk azzal, merre haladtunk, haladunk – mondta Veres András püspök ünnepi köszöntője elején. Felidézte, a rádió indulásakor az MKPK titkára volt, és Juhász Judittal, a rádió alapító vezérigazgató-helyettesével és főszerkesztőjével sokat gondolkodtak azon, milyen is legyen ez a rádió. A közszolgálatiság volt az egyik sarkalatos kérdés, és az MKPK úgy döntött, „szeretnénk úgy jelen lenni az éterben, hogy megmutassuk, katolikusként az élet minden területéhez kapcsolódóan van mondanivalónk. És a legfőbb mondanivalónk az örömhír” – mutatott rá Veres András, majd a jelenlévőket megszólítva úgy folytatta: „Ezt az örömhírt hivatottak önök megszólaltatni és továbbadni az éter hullámain, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez sikerül is. Hálásak vagyunk mindnyájuknak, hogy ebben a szolgálatban lelkiismeretesen, odaadással igyekeztek részt venni.”

Az MKPK elnöke végül erőt és lelki elkötelezettséget kívánt a rádió munkatársainak, hogy munkájukat katolikus módon, de ne csak a katolikusokért végezzék, hanem legyen egyfajta missziós tevékenysége is a rádiónak. „Hiszen Krisztus számára nincs elveszett ember, és mi mindenkihez szeretnénk az ő örömhírét elvinni.”

A kitüntetéseket és elismerő okleveleket a püspökök testülete nevében a konferencia elnöke, Veres András adta át.

Az MKPK Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Szikora Józsefnek, a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztőjének.

Bögös Henrietta, a Magyar Katolikus Rádió zenei szerkesztőségének vezetője Pro Communicatione Christiana díjban részesült.

Darázs Gábor, a Magyar Katolikus Rádió műszaki vezetője Pro Communicatione Christiana díjban részesült.

Lázár Csaba, a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója Pro Communicatione Christiana díjban részesült.

Pörös Yvette, a Magyar Katolikus Rádió titkárságvezetője Pro Communicatione Christiana díjban részesült.

Kékesi Enikő, a Magyar Katolikus Rádió vallási szerkesztőségének vezetője Pro Communicatione Christiana díjban részesült.

Az MKPK elismerő oklevelében részesültek a Magyar Katolikus Rádió következő munkatársai: Varga László egyházi felelős, szerkesztő; Jámbor Balázs adásellenőr; Tajti Róbert informatikus; Szentirmai Ágnes szerkesztő; Werner-Nagy Eszter gyártásvezető; Sárospataki Zsuzsanna dramaturg, szerkesztő; Szerdahelyi Csongor szerkesztő; Keceli Zsuzsanna zenei szerkesztő; Mezei Károly bemondó, szerkesztő; Balogh Tibor zenei szerkesztő; Biksza Levente technikus; Fülöp Csaba technikus; Gulyás Lóránt szerkesztő; Némethné Gyarmathy Dóra szerkesztő; H. Tóth Tibor szerkesztő; Hámori Kinga szerkesztő; Iski Ibolya szerkesztő; Marton Árpád zenei szerkesztő; Mihályi Anikó szerkesztő; Pécsi Krisztina szerkesztő; Rétfalviné Rohonyi Csilla pénzügyi előadó; Sályi András szerkesztő; Soós Viktor Attila szerkesztő; Szabó Csilla szerkesztő; Tóth Zsófia bemondó, szerkesztő; Varga Andrea szerkesztő.

Spányi Antal, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója és Radetzky András vezérigazgató-helyettes a rádió emlékérmét adta át a kitüntetett és oklevélben részesült munkatársaknak.

A Magyar Katolikus Rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia húsz évvel ezelőtt, 2004-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget megerősítse és terjessze. A közszolgálati műsorstruktúrának köszönhetően a Katolikus Rádió segít eligazodni és tájékozódni az élet számtalan területén, szerepet vállal a Katolikus Egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelv értékeinek megőrzésében. A rádió jelenleg 24 analóg FM-frekvencián és online hallható, napi hallgatottsága meghaladja a 200 ezer főt.

Fotó: Lambert Attila
Forrás: Szalontai Anikó/Magyar Kurír