Oldal kiválasztása

A szövetség az ígéretes pályakezdőknek járó Sinkó Ferenc-díjat DIÓS JUDIT szerkesztőnek adományozta, aki a Magyar Rádió Krónika című hírműsorának munkatársa. A harminc év alatti újságírók munkáját elismerő díj Kun Éva keramikusművész által készített ikonnal és 50.000,- forint jutalommal jár. A szövetség Nívó díjat a Hiteles tájékoztatásért ROCHLITZ BERNADETT, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának sajtóreferense és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Jel című folyóiratának főszerkesztője kapta. A szövetség Örökös tagjai közé választotta KORMOS GYULA címzetes apátot, plébánost a MAKÚSZ Plébániai és kisközösségi lapok csoportjának alapítóját és vezetőjét. A MAKÚSZ vezetősége köszönetét fejezte ki Meszleny Lászlónak a szövetségnek nyújtott támogatásáért.

Keresztes Ilona, a MAKÚSZ választmányi tagja elmondta: Rochlitz Bernadett azért kapta meg a nívódíjat, mert sajtóirodai munkássága az egyház iránt érdeklődő szakmabelieknek mindig biztos tájékozódási lehetőséget jelent. A sajtóreferens a MAKÚSZ értékelése szerint maradandót alkotott az idei Biblia éve és a tavalyi Szent Erzsébet évének megszervezésében.
Bővebben…

A Sinkó Ferenc-díjas Diós Judit munkáját a Krónika című hírműsorban kezdte, évek óta kitartóan és hitelesen tudósít egyebek között az egyházi eseményekről is – mondta Keresztes Ilona, hozzátéve, hogy a díjazott tudósításai pontosak, korrektek, nem elfogultak, az újságíró biztosan mozog a katolikus egyház ügyeiben, de híradásait a hiteles tájékoztatás, és nem a missziós hevület jellemzi.
Bővebben…

A MAKÚSZ örökös tagjává nyilvánított, 1915-ben született Kormos Gyuláról Keresztes Ilona elmondta: katolikus hittanárként is működött, tanította többek között a későbbi egri érseket, Seregély Istvánt is. Miskolcon és Sajóvárkonyban töltött be papi hivatást, nyugdíjazása után a grazi magyar lelkészséget vezette. Hazaköltözése után az Üzenet című havilapot alapította meg, amely máig a miskolci esperesi kerület orgánuma, és a kilencedik évfolyamnál tart. 2002-ben szervezte meg először az egyházi kiadványokat szerkesztő katolikus papok és világiak találkozóját Egerben, majd minden évben más-más helyszínen tartottak hasonló összejöveteleket.
Bővebben…

+
A díjak átadását megelőzően megtartotta előadását LUKÁCS TAMÁS országgyűlési képviselő és SCHERER ZSOLT médiaszakértő, politológus a készülő médiatörvény politikai és szakmai aspektusairól Lesz új, (digitális), médiatörvény?, Kényszerek, lehetőségek, kockázatok címmel.

A jelenlegi médiatörvény nem alkalmas a piaci szabályozásra és a tartalmi kérdéseket sem tudja kezelni – közölte Lukács Tamás, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője.  A médiaszabályozásban tapasztalható visszaélésekre példaként említette, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület 200 millió forintért íratott szakértőkkel egy munkaanyagot a médiatörvény tervezetéhez, ami azóta sem került nyilvánosságra. A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy indokok nélkül elengedjük a koncessziós díjakat – tette hozzá, míg a tartalmi szabályozási problémákra a Tilos Tádió eseteit említette. A politikus szerint új médiahatóságra van szükség, amely kellő jogkörrel és eszköztárral rendelkezik. A képviselő kiemelte az újságírói önszabályozás fontosságát is, szerinte ezen a téren is erősödnünk kellene. Mint mondta, ha ez jól működne Magyarországon, az ál-Teller levél írója ma nem lehetne a MÚOSZ elnöke.

Szerinte az öt parlamenti pártnak először a célokban kell megegyezni, ami nemrég majdnem sikerült is, de az MSZP az utolsó pillanatban meghátrált – fogalmazott a képviselő. Lukács Tamás szerint az MSZP sokáig nem akadályozhatja meg, hogy megszülessen az új médiatörvény.

Az előadás szövege elolvasható itt.

Scherer Zsolt médiaszakértő, politológus szerint az új médiatörvény nyertesei a kábeltévék lehetnek, míg a jelenlegi két nagy kereskedelmi csatorna háttérbe szorulhat. Ez a két médium azonban jelenleg uralja a média reklámpiacát, „a többieket megfojtja”, ezért a médiahatóságnak nevezett szervezetnek szankciókat kellene alkalmaznia a túlzott piaci szereplés miatt, hogy a kisebb televíziók is levegőhöz jussanak. Scherer Zsolt ezekről a tervezet piacszabályozásra vonatkozó elképzelésekről elmondta: a leendő Médiahatóság ezeket az eszközöket csak szigorú keretek között használhatta volna.

A szakértői anyag szerinti újonnan létrehozandó médiahatóságnak a tévénézést, rádióhallgatást mutató adatokat auditálni, hitelesíteni kellene és jogában állna az is, hogy egy felelős szerkesztőt műsora miatt akár három havi illetményének elvételére ítéljen, ha az illető megsértette a médiatörvényt – közölte a szakértő. Megfogalmazása szerint  a munkaanyag igen is védi a szerkesztői szabadságot. Hozzátette: a közszolgálati médiumokat szerződés alapján kellene az államnak finanszíroznia, és egy gazdasági tanácsnak joga lenne ellenőrizni a pénz elköltését is.

Scherer Zsolt elmondta: jelenleg az Unióban műsorpercalapú a közmédiumok finanszírozása. A tervek szerint a pénzek elköltését a Közszolgálati Tanács ellenőrizte volna. Fontos eleme lett volna a szabályozásnak a kiskorúak védelme, hiszen reagálni kell a digitalizációból adódó változásokra – fogalmazott, hiszen a mai televíziózásra jellemző egyidejűség a múltté, az adások kódolásának problémájára megoldást kell találni szerinte. A szakértő is bízik benne, hogy mielőbb lesz új médiatörvény, márcsak azért is, mert az Unió is eljárásokat kezdeményezhet Magyarország ellen emiatt.

+

Ezt követően LÁZÁR KOVÁCS ÁKOS filmesztéta számolt be a Katolikus Média Világszövetség, (SIGNIS) római ülésének tapasztalatairól Hirdetni és a titkot őrizni, avagy Tudósítás az egyház európai média-jenlétéről a SIGNIS-konferencia alapján címmel. Elmondta: az európai katolikus média szervezetei olyan oldott közegben dolgoznak, ami nekünk elképzelhetetlen. A SIGNIS kiemelten kezeli a médiaoktatás fejlesztését, valamint a különböző – főleg filmes – felületeken keresztül történő „evangelizációt” és a filmes közélet megszólítását. Jövőre például a gyerekek internetes jelenléte lesz a fő téma, valamint tervezik egy ökumenikus filmes díj átadásának megvalósítását is a Berlini Filmfesztiválon.

Végül MALECZKI JÓZSEF nyelvész előadását hallgattuk meg a Hamis vonatkoztató mondatokról.

Az előadás szövege elolvasható itt.

Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége
Bíró Mátyás